Colorantii alimentari naturali

IMG_2985

Scriu acest articol pentru ca,de curand am facut un tort pe care l-am imbracat in pasta de zahar pe care am avut nevoie sa o colorez.Incerc ,pe cat posibil,sa fac in casa ingredienrele de care am nevoie pentru preapararea mancarurilor asa ca a trebuit sa gasesc o solutie pentru colorarea pastei de zahar.Desigur,cel mai simplu era sa merg la Kaufland sa cumpar cateva sticlute cu esente magice pentru colorare.Dar m-am gandit ca e pacat de munca pe care am depus-o cu tortul respectiv si ca lucrurile simple nu sunt neaparat cele mai bune.Asadar,am pus mana pe unealta magica,mouse-ul,si am inceput documentarea despre colorantii naturali.Dar,surpriza…internetul nu ne ofera prea multe articole despre colorantii naturali.
Conform Wikipedia”Colorantul este o substanță naturală sau obținută prin sinteză chimică, care într-o cantitate foarte mică este capabilă să imprime culoarea sa altor compuși cu care intră în contact:piele, materiale textile.Dacă foarte mulți coloranți naturali erau cunoscuți încă din antichitate: indigoul, șofranul, purpura, primul colorant chimic a fost negrul de anilină, obținut de William Henry Perkin în 1856, prin oxidarea anilinei cu bicromat de potasiu.”
Colorantii naturali ii obtinem prin extractie din anumite parti ale plantelor:din radacini.frunze,flori sau fructe si ii putem folosi ca atare nu doar la colorarea preparatelor spre deosebire de sticlutele magice de la supermarket care se folosesc doar adaugate in alimente pentru a oferi un aspect vizual atractiv.
Nu odata am vazut pe internet prajituri foarte colorate si ne-am dorit sa putem sa facem si noi acasa.Primul gand poate a fost ca e foarte dificil sa poti face asa ceva fara un foarte mare arsenal de coloranti foarte greu de achizitionat…caci adevarul este ca nici la supermarket nu ai o paleta foarte mare de coloranti.
Asadar cea mai buna solutie sunt colorantii naturali,obtinuti la noi acasa cu un efort foarte mic dar care vor avea un impact foarte mare asupra produsului final si care ne va atrage multa admiratie din partea celor care ne gusta deliciile.
Trebuie sa stim cateva lucruri despre colorantii naturali inca de la inceput si anume:
-culoarea data de ei nu este la fel de intensa ca cea a colorantilor artificiali
-este nevoie sa folosim o cantitate dubla ce colorant natural fata de una de colorant artificial:
-pentru colorantii naturali este de preferat sa folosim o baza alba dar nici daca vom face un blat de tort cu oua nu vom da gres cu ei
-colorantii naturali pot adauga aroma preparatelor asadar trebuie sa avem grija la cantitatea de colorant pe care o folosim si la felul de mancare
-pentru ca in cea mai mare parte a lor acesti coloranti sunt sub forma lichida la unele retete este posibil sa fie nevoie sa marim cantitatea de ingrediente solide
-si nu in ultimul rand colorantii naturali sunt MULT MAI SANATOSI decat cei artificiali
Colorantii naturali se obtin din fructe si legume fie prin pasarea acestora si obtinerea unui pireu care apoi il trecem printr-o sita foarte deasa,fie prin obtinerea unui suc prin fierbere sau coacere.De asemenea se pot obtine din fructe si legume proaspete sau congelate care in prealabil au fost lasat le decongelat.
Ei pot fi folositi pentru colorarea blaturilor pentru tort,a cremelor pe baza de unt(atat cele dulci folosite la torturi si cupcakes cat si cele sarate folosite ca aperitiv),a spumei de albus(bezelele),a pastei de zahar sau a icing-ului (pentru imbracarea torturilor sau modelarea figurinelor pentru acestea) si de ce nu pentru colorarea anumitor bauturi.
Iata mai jos cateva culori pe care le putem obtine din fructe si legume care ne sunt foarte la indemana pentru prepararea colorantilor naturali:

Rosu-Zmeura

Pasam zmeura si facem din ea un pireu pe care mai apoi il dam printr-o sita.

Galben-Portocala sau Galbenus de ou

Pentru blaturi cel mai indicat este sa folosim un galbenus de ou in plus fata de reteta.De asemenea sucul proaspat de portocale ne ajuta sa obtinem culoarea galbena.

Albastru-Afine

Pasam afinele si facem din ele un pireu pe care mai apoi il dam printr-o sita.

Portocaliu-Morcov

Dam morcovul crud pe razatoarea mica apoi il strecuram printr-un tifon

Violet-Mure

Pasam murele si facem din ele un pireu pe care apoi il trecem printr-o sita deasa

Verde-Spanac

Pentru spanac avem doua variante:
-fie punem spanacul proaspat intr-un blender,il mixam foarte bine si apoi il strecuram printr-un tifon,
-fie il fierbem si il facem pireu

Roz-Sfecla rosie

Sfecla rosie se coace la cuptor si apoi facem din ea fie suc fie pireu

Cam acestia sunt colorantii naturali pe care ii putem obtine acasa…sau cel putin cei pe care eu i-am descoperit pana acum, lista ramane deschisa si daca mai aveti voi alte sugestii le astept cu drag.
Asadar putem face si acasa retete spectaculoase,viu colorate dar mai ales sanatoase.

Anunțuri

Un gând despre “Colorantii alimentari naturali

  1. Pentru a evita adaugarea de gusturi si arome amestecate, exista o solutie mult mai simpla: colorantii naturali concentrati. Acestia provin din diverse plante si sunt foarte concentrati, astfel incat nu adauga niciun gust propriu. Eu i-am gasit pe http://www.coloranti-naturali.ro
    O alta solutie rapida este pasta de zahar colorata cu coloranti naturali. Si nu este mai scumpa decat cele cu artificiali. Exista in Romania, cautati pe google.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s