Mucenici moldovenesti de post

IMG_3089
Iata ca ne aflam din nou in pragul sarbatorilor:maine,8 martie,sarbatorim Ziua Mamei,poimaine,9 martie,cei 4o de Mucenici.
Pe 9 martie traditia spune ca,gospodinele fac 40 de mucenici sau sfintisori pe care ii impart la rude sau prieteni iar barbatii respecta traditia celor 44 de pahare potrivit careia cei care vor bea cele 44 de pahare cu vin rosu vor avea putere de munca tot anul.
Mucenicii sunt diferiti de la o zona a alta a tarii:
In Moldova ei se fac dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac doar ca este de post,sunt unsi cu miere si nuca si au forma cifrei 8,simbol al infinitului,al vesniciei.
In Dobrogea si Muntenia mucenicii au tot forma 8 dar sunt mult mai micuti si facuti dintr-un aluat asemanator cu cel de taitei de casa doar ca in loc de ou se pune apa ca sa fie de post.Aici mucenicii se servesc in apa cu zahar,simbolizand lacul in care au fost aruncati cei 40 de Mucenici.
Astazi eu o sa fac o reteta foarte draga mie de mucenici moldovenesti de post.

Ingrediente:

500 gr faina
300 ml apa calduta
un praf de sare
7 gr drojdie uscata
3 linguri de zahar + 1 lingurita
o esenta de vanilie
3 linguri de ulei

Pentru Sirop:

200 ml apa
100 gr zahar
o esenta de lamaie

Pentru deasupra:
miere
nuca macinata

Pentru inceput pregatim maiaua:intr-un castronel punem 50 ml apa calduta,drojdia,o lingurita de zahar si o lingurita de faina.Amestecam putin apoi lasam sa se odihneasca 10 minute.
Intre timp cernem faina intr-un bol,adaugam un praf de sare,zaharul,le amestecam si facem o adancitura in mijloc.
In aceasta adancitura punem maiaua si incepem sa amestecam adaugand esenta de vanilie si treptat restul de apa.Cand toata faina este incorporata,adaugam cele 3 linguri de ulei si framantam aluatul inca 5 minute pe masa de lucru.
Punem aluatul inapoi in castron,il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit la caldura timp de o ora.
Intre timp pregatim siropul:Intr-o carticioara punem apa si zaharul si le punem pe aragaz la foc mic pana cand se topeste zaharul.La final adaugam esenta de lamaie si lasam siropul la racit.
Odata aluatul dospit il impartim in 10 bilute si ungem masa de lucru cu ulei.Luam fiecare biluta ,o rulam cu palmele de blatul de lucru pana cand obtinem un fitil cam de 20-25cm.Unim capetele fitilului formand cifra 8.
Mucenicii astfel formati ii punem intr-o tava tapetata cu faina si ii mai lasam la dospit inca 30 de minute.Ii introducem la cuptor pentru 20 de minute pana se rumenesc.
Ii scoatem din cuptor si ii scufundam fierbinti in siropul de zahar ,ii asezam pe un platou,cu o pensula ii ungem cu miere si presaram nuca pisata deasupra.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s