Tort cu ciocolata si mascarpone

IMG_3132

La inceputurile aventurii mele culinare credeam ca torturile sunt destul de complicat de facut.Cu timpul insa am discoperit retete delicioase si foarteusor de facut.Acum fac torturi foarte des…noua ne plac foarte mult dulciurile si de multe ori cel mai comod mi se pare sa fac un tort.Torturile sunt foarte spectaculoase si nu ai cum sa dai gres cu un tort atunci cand ai musafiri.
Acest tort l-a facut pentru 8 martie.
Am ales un blat umed pentru ca este usor de facut si m
nu mai este nevoie sa il insiropez.

Ingrediente:

Blat:
150 ml lapte
50 gr cacao
110 gr unt
275 gr zahar
3 oua
180 gr faina
un plic praf de copt(10 gr)

Crema:
250 ml smantana pt frisca
200 gr zahar pudra
200 gr mascarpone

Ganache:
100 gr ciocolata neagra
100 ml smantana pentru frisca

Pentru blat incalzim laptele foarte bine.
Intr-un bol incapator punem cacaoa si turnam laptele fierbinte peste ea.Amestecam energic cu un tel apoi adaugam untul taiat cubulete si continuam sa mestecam pana cand untul se topeste.
Adugam zahartul ,mestecand pana cand acesta se dizolva.Punem ouale unul cate unul apoi faina impreuna cu praful de copt le cernem si le adaugam toate odata peste compozitie,apoi mestecam energic cu telul ca sa nu faca cocoloase.
Aceasta compozitie o impartim in doua si coacem pe rand 2 blaturi intr-o forma de tort cu diametrul de 20 cm.E indicat sa coaceti doua blaturi deoarece blatul fiind umed riscati sa se sfarame cand il taiati daca coaceti dar unul.
Fiecare blat se coace la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30 de minute.Testam cu scobitoarea pentru a verifica daca este copt sau nu blatul.
Blaturile se lasa la racit.Este bine sa fie lasate la racit peste noapte in frigider in forma in care au copt pentru a nu avea probleme cand le taiem.Eu prima data cand am facut astfel de blat nu am avut rabdare,l-am taiat imediat ce s-a racit si s-a cam sfaramat.E bine sa fie complet racit cand se taie.
Pentru ganache punem smantana de frisca impreuna cu ciocolata rupta bucatele intro craticioara cu pereti dublii si o punem pe aragaz la foc mic pana cand ciocolata este topita.Avem grija sa nu fiarba compozitia.Cand ciocolata este topita oprim focul si lasam la racit.
Pentru crema batem smanatana de frisca pana cand se intareste.
Separat mestecam zaharul cu mascarpone,adaugam peste frisca si le amestecam.
Luam o treime din crema,o punem intr-unbol separat si adaugam in ea 4 linguri din crema ganache racita.Adaugam in fir subtire amestecan mereu.
Blaturile racite le taiem pe fiecare in doua si incepem montarea tortului.
Punem un blat peste care punem o parte din crema de mascarpone,al doilea blat,crema de mascarpone cu ciocolata,al treilea blat,restul de crema de mascarpone si la final ultimul blat.Lasam o ora la frigider apoi turnam crema ganache deasupra,o nivelam si decoram tortul cum dorim.IMG_3128

Un gând despre “Tort cu ciocolata si mascarpone

  1. Pingback: Tort cu crema de branza | Sam's Recipes

Lasă un comentariu