Aluat foietaj cu untura

IMG_3380
Cand am untura de casa îmi place sa fac foietaj cu untura. Il folosesc pentru saratele ,plăcinte,pachetele cu legume sau carne sau pentru cornuri cu diferite gemuri sau creme de ciocolata.
Aceasta reteta necesita timp dar rezultatul este unul pe măsura.
Pentru a exemplifica aceasta reteta astăzi voi face saleuri cu branza.

Ingrediente:

500 gr faina+faina pentru framantat
O lingura untura
Un ou
2 linguri otet
200 ml apa calduta
Sare

Pentru uns:
300 gr untura
100 gr faina

Într-un castron încăpător cernem faina. Adăugăm sare,lingura de untura,oul întreg,oțetul si mestecam cu o lingura. Adăugăm treptat si apa calduta si începem sa framantam cu mana pana cand incorporam toată faina. Framantam in continuare încă 5 minute.Trebuie sa obținem un aluat foarte elastic.
Acum urmează partea distractiva. Dupa ce am terminat de framantat luam aluatul si il trântim de 30 de ori de masa.
Tăiem aluatul in doua.
Într-un castron amestecam untura cu faina.
Luam prima bucata de aluat si o întindem cu sucitorul pana cand obținem un pătrat subțire. Punem 2 linguri din amestecul de untura si o întindem uniform pe toată suprafață pătratului,apoi o împătirim: ne imaginam foaia Împărțirea in 3:luam latura de sus a pătratului si o pliem in așa fel încât 1/3 din foaie sa rămână liber. Aducem si latura de jos peste , obtinand un dreptunghi. Aducem latura din stânga lăsând tot 1/3 liberă apoi aducem latura din deapta peste obtinand un pătrat. Presăram faina pe o farfurie si punem coca pe ea cu plaiurile in jos,o acoperim cu un prosop si o dam la frigider jumătate de ora. Procedam la fel si cu cealaltă bucata de aluat.
Important la aceasta tehnica este ca întotdeauna aluatul sa fie împătirim la fel :latura de sus,latura de jos,stânga,dreapta. Dacă nu facem așa foile nu se vor desface.
Dupa jumătate de ora scoatem farfuria din frigider si o întoarcem cu fundul in sus pe masa de lucru tapetată cu faina in așa fel încât plaiurile sa fie deasupra si in aceeași poziție in care am terminat de împachetat. Si acest lucru este foarte important pentru desfacerea foilor.
Începem sa întindem foaia,o ungem din nou,o împătirim exact la fel :sus,jos,stânga,dreapta. O dam din nou jumătate de ora la frigider.
In total fiecare bucata de aluat trebuie unsa si impaturita de cate 3 ori.
Dupa ce am impaturita-o si ultima data o lăsam din nou jumătate e ora la frigider sau pana a doua zi. Cu cat sta mai mult la frigider dupa ultima ungere cu atât mai bine.
Cam acesta este aluatul foietaj cu untura.
Pentru saleuri întindem foaia o tăiem in dreptunghiuti late cat o latine de deget si lungi cat o lungime de deget. Ungem saleurile cu o pensula cu ou batut, presăram branza rasa deasupra si putina sare. Punem saleurile unul lângă altul într-o tava tapetată cu hârtie de copt di le dam la cuptor la foc potrivit pentru 20 de minute.

2 gânduri despre “Aluat foietaj cu untura

  1. Pingback: Placinta cu urzici | Sam's Recipes

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s