Placinta cu cascaval pe lespede

DSC00082

Cand eram mica bunica imi facea des asemenea placinte.Ea le spunea asmite.Mai tarziu ,cand am inceput sa merg la Arieseni la Mama Uta,am regasit aceste placinte sub denumirea de placinta pe lespede.Lespedea nu este altceva decat o tigaie de fonta dar in lipsa de asemenea „unealta” de bucatarie putem foarte bine sa folosim o tigaie antiaderenta facuta dintr-un material cat mai greu.
Indiferent ca se numesc asmite sau placintele pe lespede eu le ador…le ador pentru ca sunt delicioase…le ador pentru ca imi amintesc de bunica…de copilarie.Se pot face si dulci si sarate nu multe feluri de umpluturi.

Ingrediente:

500 gr faina+faina pt framantat
1 plic drojdie instant(7 gr)
1 lingurita zahar
1 ou
250 ml apa calduta
8 gr sare
4 linguri ulei
200 gr cascaval

Cernem faina intr-un castron incapator.Adaugam pliculetul de drojdie,sarea si zaharul si le amestecam.Facem in mijloc o adancitura in care punem oul si incepem sa amestecam cu o lingurita.Turnam treptat si apa calduta pe masura ce amestecam.
Dupa ce am incorporat apa incepem sa framantam cu mana pana ce toata faina este la randul ei incotporata.Adaugam uleiul si continuam sa framantam inca 5 minute.Acoperim castronul cu un prosop de bucatarie si il lasam sa creasca la loc cald,fara curenti de aer,timp de o ora.
Dupa o ora pudram masa de lucru cu faina si impartim aluatul in 10 bilute.
Luam o bila de aluat ,o intindem cu sucitorul in forma rotunda si punem putin cascaval in mijloc.Aducem marginile cercului spre mijloc,apoi intoarcem cu pliurile in jos si o intindem din nou cu sucitorul.
Procedam la fel si cu celelalte bilute.Dupa ce le-am format pe toate le lasam 15 minute sa se odihneasca.

DSC00060
DSC00061
DSC00063
DSC00064
DSC00066
Punem tigaia pe aragaz la foc potrivit si cand aceasta este incinsa bine punem prima placinta.Nu se pune niciun strop de ulei in tigaie.O lasam sa se rumeneasca cate 2-3 minute pe fiecare parte.

DSC00068

DSC00074

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s