Sirop si dulceata de capsuni

DSC01498
Iata ca a venit si momentul sa incepem sa pregatim proviziile pentru iarna…si primele fructe pe lista sunt capsunile.
Astazi va prezint o reteta usoara si sigura de preparat siropul si dulceata de capsuni.Este o reteta fara conservant care se poate pastra pentru foarte mult timp.Iar dulceata astfel preparata puteti sa o folositi si la tarte si prajituri tot timpul anului.

Ingrediente:

5 kg capsuni
3,5 kg zahar
2 lamai

Spalam si curatam capsunile de codite.Intr-o cratita mare punem alternativ un rand de capsuni,unul de zahar si continuam pana cand cratita este umpluta pe jumatate,ultimul strat fiind de zahar.Folosim 3 kg de zahar pentru aceasta operatiune,restul de 0,5 kg il pastram.Este important sa umpleti cratita doar pe jumatate pentru ca atunci cand capsunile isi vor lasa siropul sa nu dea peste marginile acesteia.
Cratita astfel pregatita se lasa in camara de pe o zi pe alta mestecand din cand in cand cu o lingura de lemn pentru ca zaharul sa se dizolve.
A doua zi,cand zaharul este dizolvat,strecuram siropul.il punem in sticle si le capacim.
Sticlele le invelim in prosoape textile de bucatarie si le asezam intr-o cratita pe care o umplem pe jumatate cu apa dupa ce am pus sticlele.Cratita o punem pe foc si din momentul in care a inceput sa fiarba apa o mai lasam pe foc fix 30 de minute.Oprim focul si lasam sticlele sa se raceasca in cratita pana a doua zi cand le mutam in camara.
Capsunile ramase de la sirop le punem intr-o cratita,adaugam restul de 0,5 kg zahar si le punem pe aragaz la foc mic timp de o ora.In tot acest timp mestecam cu o lingura de lemn ca sa nu se prinda dulceata si o spumam ori de cate ori este nevoie.De asemenea cu un prosop umed stergem mereu zaharul de pe marginile cratitei pentru ca altfel dulceata se va zaharisi.
Cu 10 minute inaine de a opri aragazul adaugam si zeama de la cele 2 lamai.
Dupa ce a fiert o ora ,oprim aragazul,o lasam 10-15 minute sa se racoreasca ,apoi o punem in borcane pe care le capacim imediat si le intorcem cu gura in jos.Invelim borcanele in paturi si le lasam sa se raceasca peste noapte,urmand ca dimineata sa l;e mutam in camara langa siropul de capsuni.

DSC01493

DSC01489

Anunțuri

2 gânduri despre “Sirop si dulceata de capsuni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s