Tort „Halba de bere” cu mousse de lapte condensat si jeleu de cirese

DSC01458 - Copy

Acest tort a fost o surpriza pentru sotul meu…este o combinatie delicioasa de ciocolata cu o crema fina de lapte condensat si jeleu usor acrisor de cirese.
Halba insine a fost foarte usor de realizat…ceea ce mi-a dat putina bataie de cap a fost „atarnarea” dozei de bere dar pana la urma ideea salvatoare a venit si i-am dat de cap.

Blat:

150 ml lapte
50 gr cacao
110 gr unt
300 gr zahar
3 oua
180 gr faina
un plic praf de copt(10 gr)

Crema:

200 gr lapte condensat
250 gr samntana pentru frisca
50 ml lapte
1 plic gelatina(10 gr)

Jeleu de cirese:

400 gr cirese
2 linguri zahar
zeama de la o lamaie
1 plic gelatina(10 gr)

Buttercream cu ciocolata alba:

225 gr unt
300 gr zahar pudra
180 gr ciocolata alba
250 ml smantana pt frisca
colorant galben

Extra:
100 ml smantana pentru frisca
putina pasta de zahar
o doza goala de bere
2 paie

Intr-o craticioara cu fundul dublu punem laptele,cacaoa si untul si le punem pe foc.Mestecam cu un tele pana cand untul este topit,apoi oprim aragazul si lasam 10 minute sa se raceasca.
Adaugam zaharul,continuand sa mestecam cu telul,apoi ouale unul cate unul si la final faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Aceasta compozitie o impartim in 4 parti egale din care coacem 4 blaturi intr-o forma cu diametrul de 16 cm.

Pentru crema punem gelatina la muiat in 3 linguri de apa pentru 10 minute apoi o dam 10 secunde la cuptorul cu microunde.
Punem laptele impreuna cu laptele condensat intr-o craticioara la incalzit(aveti grija sa nu dea in fiert…doar incalzit putin).
Turnam gelatina peste lapte si mixam pentru a se amesteca uniform.
Dam compozitia la frigider 15 minute.
Intre timp mixam smantana pana devine frisca.Scoatem compozitia de lapte din frigider,adaugam frisca si mestecam cu o spatula pana cand aceasta este total incorporata.Dam crema la frigider pentru 30 de minute.
Pentru jeleu spalam ciresele si le scoatem samburii.Punem 200 gr cirese in blender si le mixam pana obtinem un pireu.
Intr-o craticioara punem pireul impreuna cu restul cireselor si zaharul si le punem pe aragaz la foc mic pana cand zaharul este topit iar ciresele intregi s-au muiat.Oprim aragazul,adaugam zeama de la o lamaie si lasam sa se raceasca 15 minute.
intre timp punem celatina la muiat in 3 linguri de apa pentru 10 minute apoi o dam 10 secunde la microunde.Turnam gelatina peste ciresele caldute,amestecam bine si dam la frigider pentru 30 de minute.
Cand blaturile s-au racit iar crema si jeleul s-au odihnit destul la rece , trecem la montarea tortului.
Punem un blat pe care il acoperim cu 1/3 din crema,apoi 1/2 din jeleu,al doilea blat,1/3 crema,al treilea blat,1/3 crema,1/2 jeleu si ultimul blat.
Dam tortul la frigider pentru o ora,timp in care pregatim buttercream-ul pentru decor.
Topim ciocolata intr-un bol la bain-marie sio lasam sa se raceasca.
Intr-un alt bol mixam untul cu zaharul pana obtinem o crema fina.Mutam mixerul pe viteza mica si incepem sa adaugam usor smantana pentru frisca.Dupa ce aceasta a fost incorporata adaugam , ciocolata topita(dar racita) si colorantul,mutam mixerul pe viteza medie si mai mixam 3 minute.
Scoatem tortul din frigider si il imbracam in buttercream.
Luam 2 paie normale,de baut suc sau apa, si introducem unul prin celalalt.O sa dureze cateva minute dar mie mi s-a parut ca un pai asa cum e el nu sustine doza de bere.Dupa ce am obtinut un pai mai „zdravan” putin,il introducem in mijlocul tortului iar capatul de sus al paiului il introducem prin orificiul mic al cheitei de la doza de bere.
Intr-un castron punem 150 ml smantana si o batem pana cand obtinem frisca. Din aceasta frisca,cu un dui rotund facem spuma berii.
Dintr-o bucatica de pasta de zahar alba formam manerul halbei.La cele doua capete a;le sulului de pasta de zahar am infipt doua scobitori ca sa fie mai usor de atasat de halba.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s